Dieta w profilaktyce nowotworów

Dieta w profilaktyce nowotworów. Zgodnie z zapisami Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem prowadząc zdrowy styl życia, można poprawić ogólny stan zdrowia i zapobiec wielu zgonom z powodu nowotworów złośliwych.
Porady te oparte są na badaniach klinicznych. Z łatwością możesz wprowadzić już w życie dziś, a tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Realizacja poniższych zaleceń, w świetle
najnowszej wiedzy, znacząco wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na:
• choroby nowotworowe,
• choroby układu krwionośnego,
• choroby metaboliczne takie jak: cukrzyca oraz otyłość, która nie stanowi tylko defektu wizualnego, ale również poważne schorzenia mające wpływ na funkcjonowanie całego organizmu

Czym jest choroba nowotworowa?

Rak to choroba komórek. Komórki są podstawowymi jednostkami, z których zbudowane jest nasz organizm. Są one kontrolowane przez geny (DNA) oraz układ odpornościowy. Zdrowe komórki zmieniają się w komórki nowotworowe z chwilą, gdy przełamują barierę kontroli mechanizmów odpowiedzialnych za ich właściwy podział, funkcję oraz lokalizację. Przyczyną , która umożliwia komórkom
niekontrolowane dzielenie się są błędy genowe.

Błędy w kodzie DNA powstają na skutek działania różnorodnych czynników. Najczęstsze z nich to czynne lub bierne używanie wyrobów tytoniowych (dym tytoniowy, żucie tytoniu), dieta bogata w tłuszcze nasycone i białko zwierzęce z jednoczesnym ograniczeniem warzyw i owoców (źródło antyoksydantów) oraz brak aktywności fizycznej, a także ryzykowne zachowania seksualne (choroby przenoszone drogą płciową).

Wskutek działania substancji uszkadzających DNA w komórce, następuje szereg zdarzeń powodujących zaprzestanie odbierania przez komórkę sygnałów regulujących, co w konsekwencji przyczynia się do niekontrolowanego podziału komórki.

Dieta w profilaktyce nowotworów

Skład i rodzaj diety jest niezwykle istotny, ponieważ właściwie skomponowana może dostarczyć bardzo wielu składników przeciwdziałających nowotworom. Wzbogacając dietę w produkty roślinne, możemy zredukować ryzyko zachorowania na nowotwory. Warzywa i owoce zawierają duże ilości antyoksydantów (związki neutralizujące wolne rodniki, które powodują uszkodzenia DNA), błonnika,
wody i mikroelementów. Produkty roślinne również charakteryzują się małą kalorycznością, dzięki czemu mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała Jaki jest związek pomiędzy spożywaniem produktów pochodzenia roślinnego a profilaktyką nowotworową? Badania dowodzą, że warzywa i owoce chronią przed wieloma nowotworami, głównie jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, jelita grubego, jajnika oraz prostaty.

Najnowsze doniesienia dostarczyły mocnych dowodów, mówiących o tym, że spożywanie produktów zawierających dużo błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Produkty bogate w błonnik to: warzywa (w szczególności krzyżowe − brokuły, brukselka, kapusta biała oraz czerwona, kalafior, rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola i chrzan) owoce i nasiona roślin strączkowych. Warzywa i owoce mogą chronić przed rakiem, ponieważ zawierają witaminy i składniki mineralne, które są pomocne w utrzymaniu naszego organizmu w zdrowiu i we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego. Są również źródłem naturalnych substancji pochodzenia roślinnego, które mogą przyczynić się do ochrony komórek organizmu przed uszkodzeniami prowadzącymi do rozwoju raka.

Temat znajdzie rozwinięcie, zachęcamy do sprawdzania nowych wątków.

Zobacz stronę naszych poradni psychologicznych, zapraszamy > poradnie psychologiczne. Zobacz artykuł pt.: "Czym jest choroba Parkinsona", kliknij tutaj.